Sea Cloud – luksuslik kruiis purjelaeval

14.12.2015
Kristi Kukk

Kruiis on mõnus puhkuseviis, olgu siis mõne merehiiglase pardal või hubasel ekspeditsioonilaeval. Tõeliselt omanäolise ja luksusliku elamuse pakub aga Sea Cloud – uhked purjelaevad, mis seilavad nii Kariibidel kui Vahemeres. Eelmisel aastal käisid paar eestlast sellisel purjereisil ning olid sellest vaimustusse.

Sea Cloud II

Purjelaev Sea Cloud II

Õnnelik juhus viis mind koos sõpradega 2014. aasta detsembris Sea Cloud II pardale. Mul on olnud elus võimalus palju reisida, näha ja kogeda, aga sellist luksust kogesin esmakordselt. Tegemist on Saksa kruiisifirmaga Sea Cloude Cruises, kes opereerib kahe purjekaga. Esimene purjekas ehitati aastal 1931 ning tema uuem sõsarlaev sai valmis aastal 2001. Nagu reklaam kodulehel lubab, on tegemist lummava ning luksusliku purjetamise kogemusega. Viie tärni stiil sisaldab kvaliteetset teenust, mis vastab kõrgematele saksa standarditele. Kõlab hästi? Isiklik kogemus ütleb, et ootusi ei peteta. Sea Cloud’i kruiisid sobivad nii erilist elamust otsivatele reisigurmaanidele kui toidugurmaanidele, kes peavad lugu heast söögist.

Tegemist on tõepoolest kõrgeima taseme teenusega. Alates reisi broneerimisest, asjaajamisest enne ja pärast väljasõitu, vastuvõtu ning reisielamuseni välja. Raamistik on ilmselt kõikidel kruiisidel kui sellistel toodetel sama. Inimesed võetakse kenasti vastu, kruiisi jooksul saab pardaajalehte, mis valgustab Sind järgmise päeva aktiviteetidest või õhtusöögi riietuse nõudest, meeskond on abivalmis ning pidevalt toimub midagi, igale maitsele. Vahe tekib selles, kas reisijaid laevas on 2000 või 70 ning teine sama palju meeskonda ning selles, mida keegi hindab meelelahutuse sisus. Kas pidu, pillerkaar ning rohkelt erinevaid aktiviteete laeva pardal või looduse nautimine.

csm_SeaCloud_II_OnDeck_14_b8d382e803

Tekkil on mõnus päikest nautida ja meeskonna tegemisi jälgida

Sea Cloude kruiisi põhirõhk on purjetamisel. Võimalusel heisatakse purjed ja seda kõike käsitsi – Sina istud tekil ja vaatad hinge kinni pidades, kuidas meeskond toimetab nagu kellavärk, madrused sibavad mööda maste üles nagu oravad. Kuna Sea Cloude II on suur kolme mastiga purjekas, siis saad reaalselt taas kinnitust, kui tähtis on täpsus ja korrektsus meeskonnatöös. Reisi lõpuks tunned kogu meeskonda nägu- või nimepidi ning johtuvalt enda suhtlemisvajadusest ning oskusest ilmselt ka kogu ülejäänud reisiseltskonda. Tasub arvestada, et tegemist on niššitootega ja valdav enamus reisijatest on saksa keelt kõnelevatest riikidest. Saksa keele oskus aitab mõnusalt jutule saada, kuigi ka inglise keeles saab kenasti hakkama. Rahvusvahelise meeskonna seas on kirsiks tordil asjaolu, et Sea Cloude II üks kaptenitest on pärit Eestist. Vahel on päris suur eelis olla pärit meie pisikesest riigist – kapteniga ühest kohast tulemine avas nii mõnegi ukse.

Sea Cloude puhul on suur rõhk isiklikul suhtlusel, individuaalsel lähenemisel, ülimal mugavusel ja kvaliteetsel teenusel. Purjeka sisustus, kaasaarvatud kajutid on nagu muinasjutust. Kajuteid on muidugi mitmes erinevas reisiklassis, aga kõik on väga elegantsed ja mugavad. Otseloomulikult ei puudu purjekalt ilusalong, raamatukogu, pianobaar ja spordisaal.

Sea Cloud II hubane B-kategooria kajut

Sea Cloud II hubane B-kategooria kajut

Purjekal pakutakse hommikukohvi, hommikusööki, lõunasööki, kella viie teed ja õhtusööki. Kõik pakutavad söögikorrad on hästi läbi mõeldud ja viivad keele alla. Hommikusöök ja õhtusöök pakutakse elegantses restoranis, õhtusöökide formaadid vahelduvad. On väga pidulikke, on kapteni kutsega ja on vabamas vormis õhtusööke. Kuigi tegu on luksustootega, ei muuda see riietust tingimata formaalseks. Kõige tähtsam on, et inimene end ise hästi ja mugavalt tunneb. Ülejäänud söögikorrad ja vahepalad pakutakse avatud tekil asuvas baaris, mis on piisavalt avar, et kõik purjekal olevad reisijad kenasti ära mahuvad ning samas loob vaba ja mõnusa atmosfääri.

csm_Food_19_bc381ebade

Sea Cloud’i purjelaevadel pakutav toit pakub elamust ka gurmaanidele

Kruiiside valikust leiab midagi igale maitsele ja mitmes maailmajaos. Peamiselt seilatakse Kariibi meres ning Vahemeres, ekstravagantseim on ilmselt enam kui 2 nädalat kestev Atlandi ületus. Meie kruiis kestis kokku seitse ööd, millest kolm olime ankrus ja kõik ülejäänud seilasime. Programmis oli kolme saare külastamine, kuigi soovi korral võis ka terve reisi purjekal veeta. Alustasime retke St. Johnist Antigualt, külastasime Virgin Gordat, Jost Van Dyke´i, St Barthelemy´d ja Basseterred St. Kittisel. Valikus olid puhkus rannas, ekskursioonid linnas või looduses ja isegi kokanduskursus, millel osales ka purjeka peakokk. Kõik võimalused olid hästi läbi mõeldud ja korraldatud. Sai valgel liival, palmi all rõõmsalt õhata. Sai turnida mööda kindluste varemeid ja nautida hingematvaid vaateid. Sai tunda linnamelu ja kolada poodides.

csm_SeaCloud_II_OnDeck_22_d2ee76ab27

Vaade Sea Cloud’i pardalt

Omamoodi kogemus oli ka purjekast saartele saamine. Kui anti vihje, et tuleb „wet landing“, siis pidi arvestama, et minnakse kummipaatidega ning on soovitav vastavad jalavarjud ning riietus. Teine variant oli päästepaadiga, mis suurema tuule puhul kõikus nagu jonnipunn, aga siis sai kuiva jalaga ja peenemas riides ka transporti maale kasutada. Kail oli alati üles pandud Sea Cloud letike, kus pakuti puuvilju ja vett ning niiskeid salvrätte enda värskendamiseks.

Igal juhul on tegemist on suurepärase tootega reisigurmaanile, kes soovib midagi teistsugust. See on eristuv ja luksuslik ning kogemus on kogu eluks. Muide, Sea Cloud marsruudid käivad suviti ka Tallinnast läbi. Vaata ka Sea Cloudi pakkumisi.

Kommentaarid: