Silja Luide: “Minust sai kruiisifänn!”

12.12.2016
Tiiu Oga / Estraveller

Toiduajakirjanik Silja Luide käis kümnepäevasel Vahemere kruiisil ja tõdes eneselegi ootamatult, et Silversea laeva pardal võib igaühest saada kruiisifänn.

silja

Toiduajakirjanik ja -blogija Silja Luide. Foto: Kaupo Kikkas

Kruiisist kui mugavast reisiviisist räägitakse Eestis üha enam. Ja on ka põhjust. Maailmas tegutseb üle poolesaja kruiisifirma, kelle sajad eri suurus- ja mugavusastmes laevad sõidutavad puhkajaid tuhandetesse sadamalinadesse üle ilma. Kruiisireisijate arvuks prognoositakse tänavu rekordiliselt 25 miljonit.

Silversea Cruises on kruiisifirmade hulgas üks luksuslikumaid, paistes silma väga hea hinna ja kvaliteedi suhte poolest. 1994. aastal tegevust alustanud Itaalia pereettevõte tuli esimesena turule kõik hinnas kruiisidega, millele lisandusid 2008. aastal luksusekspeditsioonid seikluslikuma hingega reisihuvilistele. Silversea laevad meenutavad pigem viietärnilist butiikhotelli – ruumikates rõduga sviitides on voodi kõrval padjamenüü ja vannitoas Bvlgari tooted.

img_0213

Oma kruiisipere

Estraveli abil oktoobris Silversea Vahemere kruiisile sõitnud toiduajakirjanik Silja Luide ei osanud esialgu õieti midagi oodata – esimest korda kruiisil, esimest korda üksinda reisil.

Kodus tagasi, saab elamused kokku võtta üheselt: „Hullult meeldis! Ma ei oleks eales arvanud, et minust võiks saada kruiisifänn!”

Kümnepäevane Vahemere kruiis algas ja lõppes Kreekas Ateena külje all Pireause sadamas. Reisi vältel külastati Kreetat, seejärel Türgis Antalyat ja Alanyat, Küprosel Limassoli, Iisraeli sadamalinnu Haifat ja Ashdodi ning kirsina tordil imekaunist Kreeka saart Santorinit. Neist paikadest oli ta varem käinud vaid Küprose pealinnas. Suurima elamuse jättis aga hoopis kruiisi algus- ja lõpp-punkt Ateena oma rikkaliku ajaloo ja kultuuripärandi ning imehea köögiga.

silversea-marsruut

Silversea Vahemere kruiisi marsruut.

296 reisijat mahutava Silver Cloudi pardal oli sel hilissügisesel kruiisil 150 reisijat (kelle päralt oli 222 meeskonnaliiget). Pole siis ime, et esimesel õhtul korraldatud soolokruiisijate kokteilipeole saabus ei rohkem ega vähem kui kuus osalist. Ülejäänud seltskond reisis kaaslasega.

silvercloud_piraeus-athens

Kruiisilaev Silver Cloud enne teele minekut Pireause sadamas Ateenas.

Sõbralikkusega paistsid silma nii laevameeskond kui ka kaasreisijad. Üsna pea sai Silja endale kruiisipere, kellega ollakse ühenduses ka pärast reisi. Kirjusse seltskonda kuuluvad ameeriklannast edukat pruutkleidiäri ajav Judy, terava huumorimeelega ja ülielegantne austraallane Bryan ning oma töö tõttu kruiisil viibinud itaallased Vincenzo ja Mario. Itaallastest esimene on raamatupidaja Silversea peakontoris Monacos, teine aga laevaarhitekt, kes aitab Silver Cloudi ümber kujundada ekspeditsioonilaevaks.

Hea elu garantii

Mis on kruiisireisi ja meritsi maadeavastamise peamine eelis? „Muresid ei ole,” teatab Silja kiiresti. „Isegi kui peatud heades hotellides, tuleb vaadata, kuidas sa ühest punkti teise jõuad. Kruiisil aga mõistad, kui mõnus on omada terve reisi jooksul üht staapi, ilma et peaksid asju kokku-lahti pakkima. Sinu kasutuses on sviit garderoobi, vannitoa ja rõduga, asjad on oma käe järgi sätitud. Ja muidugi hea toit ja jook – ka 24/7 toateenindus tähendab korralikku, restoranis valmistatud toitu ning hoolikalt valitud veine. Täiuslik! Ja kui peakski olema halb päev, tead sa, et külmikus on šampanja ja kui selle ära jood, täiendab ülemteener su varusid.”

silvercloud_view

Šampanja ja päikeseloojang – just täpselt nii hea ongi elu 24/7 merevaatega luksulikus sviidis Silversea laeval.

Kui Silja mainis, et asju pakkima ei pea, vastab see sõna sõnalt tõele – see on üks butler’i ehk ülemteenri ülesannetest. Sabakuue ja valgete kinnastega noormehe hoole all oli iga päev 12 kajutit. „On tunda, et Silversea personali on kõvasti koolitatud – teenindus on tähelepanelik ja isiklik, teatakse nii su nime kui ka kohvieelistusi.”

Laevas viibides tekib peagi oma rutiin. „Jood kohvi, vaatad päikesetõusu, unistad …, kui sa pole just parajasti Iisraeli tööstuslinna sadamas,” naerab Silja. Tema päev algas enne kukke ja koitu. Pärast hommikukohvi ja päikesetõusu nautimist oli aeg suunduda jõusaali. „Ka 30 minutit stepperil annab päevaks hea toonuse, eriti kui oled eelmisel päeval söönud viiekäigulise õhtusöögi!” kinnitab Silja. Nõustume!

Järgnes hommikusöök, paar tundi tööd, lõuna laevas ja linnatuur. Et Silversea laevad on sobivalt väikeste mõõtudega, saavad need võimalusel lausa „treppi sõita”. Randudes tuleb igas riigis laevale selle esindaja, kes jagab kaarte ja soovitusi neile, kel huvi omal käel ja omas tempos ringi vaadata. Kes tahab, saab osta koha ekskursioonile, mida on igale maitsele sobiva pikkuse ja programmiga. „Kui mujal saab mugavalt omal käel ringi käia, siis Iisraelis soovitan ma sadamalinnades jalutamise asemel võtta organiseeritud külastuse Petlemma, Jeruusalemma, Naatsareti, Tel Avivi või Surnumere äärde,” pakub Silja välja. Et vaadata on Iisraelis tõesti palju, peatus Silver Cloud seal kolm päeva.

bahai-shrine

Lillede, marmori ja purskkaevudega Baha’i aiad Iisraeli suurimas sadamalinnas Haifas, vaadatuna ülevalt Carmeli mäe otsast. Riigi põhjaosas asuv Haifa on suuruselt kolmas linn Iisraelis ja see on hea lähtekoht ekskursioonideks erinevatesse ajaloolistesse

Kui päevaplaani mahtus vahel ka päevitamine basseini ääres (samal ajal Lonely Planeti reisijuhist järgmise sihtkoha kohta lugedes), viiekilomeetrine jooksuring laevatekil, toidukoolitus või üldhariv loeng, oli Silja kruiisipere õhtune programm alati ühtviisi naudisklev. See algas klaasikese šampanjaga, millele järgnes õhtusöök ja Silver Cloudi meelelahutusprogramm. „Olin ehk alguses pisut skeptiline, aga iga õhtu oli elamus. Kõik show’d olid väga hea lavalise liikumise ja muusikaliste seadetega ning üliandekate esinejatega, kellest ühe hääleulatus sama suur kui Pavarottil. Ka ooperiarmastajatest itaallased olid vaimustuses,” kirjeldab Silja.

img_1127

Muinasjutuline Santorini saar.

Gurmaani päevakava

Vahemere piirkonnale omaselt suhtutakse ka laeval toiduvalmistamisse ja söömaaegadesse väga suure armastuse ja kirega. Itaalia juurtele kohaselt on Silversea restoranid Itaalia mõjutustega.

img_0759

Pastaroog, mis valmib otse sööja silme all.

Silja räägib elavalt hommikusöögibufee küpsetest puuviljadest, lõunaks valmistatud värskest pastast ning laeva basseinitekil asuvast baarist, mis muutub õhtuti grillrestoraniks, kus ta sai ise laavakividel meelepärast veiseliha ja krevette küpsetada.

img_0293

Enamasti einestas ta oma kruiisiperega aga restoranis La Terrazza, kus võeti igal õhtul ette 5–6 rooga. Kui väga palju saia kõrvale ei söö, on portsud jõukohased, vihjab õbluke Silja meile selgituseks.

Viimasel õhtul juhtus midagi sellist, mida ta kunagi varem teinud ei ole – tellis enne pearoa saabumist veel kord sama pasta. „Need spinatiravioolid trühvlikastmes olid lihtsalt to die for!” õhkab Silja veel nädalaid hiljemgi.

Eriti tahab Silja Luide esile tuua Silver Cloudi väga hoolikalt koostatud joogivalikut. Iga päev valivad sommeljeed toidu juurde sobivad veinid, aga korgivad alati hea meelega lahti ka külaliste erisoovid.

Elamusi ja inimesi kogunes reisi peale omajagu: „Kui ma reisi lõpus esimestel päevadel kirja pandud märkmeid vaatasin, olid põhifaktid küll meeles, kuid enamik mõtteid kõlas täiesti uuena!”

Kümnepäevane kruiis möödus Silja sõnul liigagi kähku. „Viimasel õhtul olime õnnetud, et meie reis saabki kohe läbi. Hämmastav, kui väga kiindud sa lühikese ajaga nii nendesse inimestesse kui ka sellesse laeva!” jutustab Silja. „Kui uuesti kruiisile läheksin, otsustaksin ma kindlasti Silversea kasuks. Pealegi alustab 2017. aasta kevadel seilamist Silversea uus ja ülivinge lipulaev Silver Muse.”

kapteniga

Silver Cloudi kapten Michele Macarone Palmieri ja Silja Luide Küprosel Limassoli sadamas.

Fotod: Silja Luide 

MIDA KRUIISI VALIKUL ARVESSE VÕTTA

  • Milline regioon pakub mulle huvi? Populaarseimad kruiisipiirkonnad on Vahemeri, Kariibid ja Dubai. Soovitame valida marsruudi, kus on reisikavas ka päev merel, et jõuaks avastada laeva ja selle võimalusi.
  • Kas ma eelistan lihtsalt puhkamisele ekskursioone või füüsilist aktiivsust?
  • Milline on minu eelarve?
  • Millist teenindustaset ma kruiisilt ootan? Pakume nii kõik hinnas kui ka soodsama hinnaga kruiise. Mõnusama elamuse nimel soovitame vähemalt rõduga kajutit. Kajutid mahutavad alati vähemalt kahte inimest, enamasti ka rohkem. Mõndade kategooriatega kaasnevad tasuta lisateenused, nagu sissepääs spaasse või erirestoranidesse.
  • Milline laev sobiks minu ootustega?
  • Kui kaua ma olen valmis puhkama?

Kruiisi puhul on tegemist ilmastikust sõltuva tootega, seepärast peab olema avatud suhtumisega, kui ilma tõttu laev mõnda sadamasse ei pääse ning kapten jooksvalt marsruuti otsustab muuta.

Loe Silversea või Vahemere kruiiside kohta lähemalt ning uuri kruiisipakkumisi

Kommentaarid: