10 põhjust seilata Volgal

27.03.2018
Epp Petrone

Epp Petrone kruiisis suvel mööda Volgat ja lubab nüüd sellise reisi uuesti ette võtta. Miks? Siin on 10 põhjust!

1. Ühe reisi käigus õnnestub kogeda nii linnapuhkust kui ka näha tõelisi maakohti ja saada vee-elamusi. Minu reis algas väikelinnas, käis ära täielikus kolkas ja jõudis metropoli. Kõige ilusam hetk oli ühe päikeseloojangu taustal, kui istusime loksuvas laevasabas ja laulsime just õiges geograafilises kohas „Õhtuid Moskva lähistel”.

2. Soodsad hinnad. Enamik kruiise algab Peterburist või Moskvast. Eestist sinna minna ei ole kallis, ka ei ole kallid jõelaevade reisipaketid. Võib öelda, et laevukesed ja kajutid pole tõesti kõige luksuslikumad, aga mulle see just meeldis. Kõik vajalik (privaatsus ja dušš) on olemas ja teatud retrohõng sisekujunduses oli tore, ilmselt oli seegi soodsa hinnaga seotud. Pealegi on rubla kurss nagunii soodne. Kui maal käies kohalikke hindu eurodesse arvestasime, tuli rahulik naeratus huultele.

3. Reis toimub ühteaegu nii ruumis kui ka ajas. Ma sain võimaluse minna tagasi lapsepõlvemaale, juua-süüa lapsepõlvemaitseid, osaleda karaokevõistlusel ja meenutada lapsepõlvemeloodiaid. Laeval toimus iga päev erinevaid tegevusi, näiteks sai bajaani saatel koos laule harjutada või kasatšokki õppida. Kui päike looja läks, toimusid erinevad teeemaõhtud, kord tehti ka nostalgiaviktoriini. Ma arvan, et minu, umbes 40-aastaste põlvkonna jaoks on see väga huvitav kogemus, samamoodi ka minust vanematele. Need, kes „vene aega“ ei mäleta, saavad muidugi hoopis teistsuguse eksootilise laengu.

4. Saab igakülgset kümblust keelele, mis muidu ehk nii palju praktikat ei saa. Järgmisel suvel plaanin kaasa võtta ka lapse. Meil on praegu kombeks õppida iga päev üks uus venekeelne sõna, et tulevaseks Volga-reisiks valmis olla.

5. Saab avardada maailma vaimses mõttes – saad paremini aru vene hingest.

6. Saab sõpru! Jõgedel seilavad laevad majutavad vaid mõnikümmend kuni sada külalist. See ei ole suur arv ja inimesed hakkavad omavahel kiirelt sõbrunema.

7. Saab targemaks. Paketi sees olid ka ekskursioonid, iga kord uues linnas (või külas) uue kohaliku giidiga.

8. Saab end välja lülitada. Internet oli meie laevukeses küll olemas, aga vaid kohvikus. Minu meelest on see väga oluline hea puhkuse eeltingimus: jätta internet seljataha.

9. Saab ka spirituaalset reisi. Mind tõmbavad Venemaa kloostrid ja kirikud. Mu järgmine plaan ongi minna marsruudile, mis algab Peterburist ja läheb Laadoga järvelt edasi põhja poole Karjala saartele, kus on palju erilisi vaimseid-religioosseid kohti.

10. Saab kasutada erinevaid sõiduvahendeid. Mulle meeldib liikuda ja tore on, kui maaga kokkupuude selle liikumise vältel liiga kaugele ei kao. Mulle meeldivad öörongid ja päevarongid, meeldivad bussid ja laevad. Ühe õige Venemaa-reisiga saab kõiki neid vanu armsaid transpordivahendeid kombineerida.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris.

Kommentaarid: