KOGEMUS: Kariibi mere kruiis MSC Divina pardal

19.04.2016
Eliine Rannajõe

Märtsis käis meie konverentsi-, incentive ja rühmareiside spetsialist Inge Lauringson nädalasel Kariibi mere kruiisil MSC kruiisifirma laevaga MSC Divina. Kuna peale pikka talve märtsi kuus tahaks juba veidi päikest ja sooja, siis Miami ja Kariibid on puhkuseks igati sobiv koht! :)

MSC Divina on suhteliselt uus, 2012. aastal vette lastud laev. Peale mahub 3950 reisijat ning 1325 meeskonna liiget. Võrreldes teiste laevadega, mis koos meiega sama marsruuti sõitsid, oli MSC Divina teistest tunduvalt suurem. Laeval on 327 sisekajutit ning 1310 akna/rõduga kajutit.

MSC Divina_Ship_Caribbean

MSC Divina alustab teekonda Miami sadamast

Tegevust laeval jätkus – kokku on laeval 20 restorani ja lounge’i, raamatukogu, poed, 4 basseini ja mullivanni (sh. üks sisebassein), keeglisaal, liutorud, korvpalli ja võrkpalli väljak, tennise mängimise võimalus, hiiglaslik kasiino ning loomulikult suur, 1600 külastajat mahutav teater, kus igal õhtul toimus meelelahutusprogramm. Kuna tegemist on Itaalia kruiisifirma ja laevaga, siis on kasutatud palju kaunistusi (nt. Swarowski kristallidega kaunistatud silmipimestavad trepid fuajees), kuid MSC Divina puhul jääb kõik hea maitse piiridesse ning ei ole liiast. Restoranid on ilusad ja avarad ning teenindus meeldiv. Toidu valik on tohutu ning ka buffees valik muutub mitu korda päevas ja seda igapäevaselt. Esindatud on isegi rahvusköögid, seega igaüks leiab endale kindlasti meelepärase.

Soovi korral saab õhtul minna sööma a la carte restorani, kus toidud valitakse menüüst. A la carte restorani toidud olid samuti väga maitsvad ning mitmel õhtul saab lisaks heale toidule nautida ka kelnerite poolt tehtavaid üllatusi. Selles restoranis toimuvad ka teemaõhtud ning oli väga lahe vaadata, kuidas külalised sellega kaasa läksid ja nautisid. Kruiisi maksumusse kuulub toitlustus 22 tundi päevas ning vesi, kohv/tee ning automaadist tulevad mahlad buffee restoranis. Ülejäänud jookide jaoks oleks mõttekas soetada pakett, kuna nii tuleb soodsam kui üksikult jooke tellida. Joogipakette on erinevates hinnakategooriates ning erineva sisuga mistõttu iga reisija leiab endale sobiva.

Kruiisi valides vaatasin läbi mitmete firmade pakkumised ning valisin MSC Divina põneva marsruudi pärast. Külastasime Jamaicat, Grand Caymani, Conzumeli ning Nassaud (Bahama). Igas sadamas oli midagi huvitavat ning iga saar oli oma nägu. Kuna sadama piirkond on saartel suhteliselt sarnane (müügiputkad, baarid, restoranid), siis kui on soov rohkem saart näha, tuleks valida mõni ekskursioon lisaks. Pingevabaks maal viibimise nautimiseks soovitaksin ekskursiooni broneerida laevalt. Hind on küll veidi krõbedam, kuid laeva poolt pakutavad ekskursioonid pakuvad turvalisust. Turisimifirmad, millega koostööd tehakse, on juba tuntud partnerid. Lisaks kui juhtub, et buss jääb näiteks liiklusummikusse ja sadamasse hilinetakse, siis laev ootab alati ära.

Nassau_Inge

Kruiisilaevad Nassau sadamas

Ekskursioonide hulgas on ka selliseid põnevaid kohti, kuhu ise ehk omal käel ei satukski. Valisime peaaegu igal saarel mõne ekskursiooni ning kõik olid hästi korraldatud. Ainult Grand Caymanil, kus plaanisime ujuda delfiinide ja rai kaladega, jäi teine pool ekskursioonist tugeva tuule tõttu ära. Sellega peab ka alati kruiisile minnes arvestama, et ilmaoludest olenevalt võib marsruut või ekskursiooniprogramm veidi muutuda. Kuigi osa ekskursioonis jäi ära, siis kohtumine delfiinidega oli kindlasti väga meeldejääv kogemus.

Jamaical külastasime Green Cotto koopaid, kus on filmitud 1973. aasta James Bondi film “Live and Let Die”. Reisil saadud maitseelamustest oli meeldejäävaim Jamaical pakutav jerk chicken, mis meie mõistes on eelnevalt vürtsidega marineeritud ning grillitud kana (pakuti ka kala). Ülimaitsev! :)

Kõige sügavama mulje jättis mulle Mehhiko ja Tulumi varemed. Kuna otsustasime sõita Tulumi, siis Conzumeliga (kuhu jääb sadamasse kruiisilaev) tutvumiseks kahjuks aega ei jäänud. Tulum asub nimelt Yucatani poolsaarel ning Conzumelist tuleb paadiga sõita Playa Del Carmenisse. Paadisõit kestab 45 minutit ning olenevalt ilmaoludest tuleb arvestada, et loksutab päris korralikult.

Tulum_Inge

Tulumi külastus oli üks reisi meeldejäävamaid hetki

Tulumi näol on tegemist äärmiselt põneva ajaloolise kohaga ning giid oli omaala tõeline professionaal, kes tegi väga põneva ja informatiivse ekskursiooni. Hiljem oli võimalik veidi omal käel ringi jalutada ning nautida imelist vaadet sini-sinisele Kariibi merele. Ekskursioonide osas soovitaksin valiku teha eelnevalt, kuna populaarsemad ekskursioonid müüakse ruttu välja ning viimasel hetkel otsustades ei pruugi enam kohti saadaval olla.

Kokkuvõttes soovitaksin teha kruiisi valides ära põhjaliku kodutöö sihtkoha kohta ning mõelda läbi, mida kruiisi jooksul näha ja kogeda soovitakse. Lisaks tuleks teha eeltööd laeva kohta ja mõelda läbi, millist kajutitüüpi broneerida, millises kattes õhtust süüa, kas broneerida õhtusöögi laud endale ja kaaslasele või on soov suhelda ka teiste reisijatega ja süüa õhtust suuremas lauas, kas äkki tellida ette joogipakett, kas on erisoove jne. Kõik see aitab kaasa reisi õnnestumisele.

Lisaks teeb kohapeal elu lihtsamaks, kui eelnevalt on planeeritud sadamasse jõudmine ja sadamast lahkumine. MSC kruiisid algavad Miami sadamast, mis asub downtownist üle silla sõites Dodge Islandil. Tuleb arvestada, et sadamasse minekuks on vajalik takso. Kuna mina läksin kohale paar päeva varem, broneerisin majutuse sadamale võimalikult lähedale, et saaks veidi Miamit nautida ning siis taksoga sadamasse suunduda (Miami Bayside Marketplace). Miami Downtown on samuti väärt külastamist ning Bayside Marketplace on mõnus koht, kus restoranis istuda või poode külastada. Lisaks on seal igal õhtul tasuta vabaõhu kontserdid. Tegemist on peamiselt turistidele suunatud piirkonnaga. Küll aga on sealt hea ühendus sadamasse ning lennujaama.

Miami_inge

Miami Downtown tuledesäras

Kõige rohkem meeldib mulle kruiisimise juures see, et ühe reisiga on võimalik ühendada nii palju külastatavaid kohti. Lisaks on tänaseks kruiiside hinnad juba üsna tasukohased ning pakutavaid teenuseid saab valida vastavalt oma eelarvele. Terve reisi vältel pole vaja muretseda majutuse ja toitlustuse pärast, sest kõik on korraldatud. Nii põnev on igal hommikul uues sihtkohas ärgata ning jälle avastama minna.

Kruiisimise võiks igaüks ära proovida ning kui see pisik külge hakkab, siis lihtsalt sellest enam lahti ei saa! :)

Kui Kariibi mere kruiis Sulle huvi pakub, vaata kruiiside pakkumisi siit.

– – –

Lugu ja fotod: Inge Lauringson
Taustapilt: MSC Cruises pildipank

Kommentaarid: