Celebrityga Aasiat avastamas

15.06.2018
Estravel

Estraveli arvelduste grupi juhataja Eret Pappel muljetab Celebrity Aasia kruiisist, mis viis Singapuri, Taisse ja Vietnami.

Nõuanded kruiisivalikuks

Aasia päikese all: Ereti seekordseks valikuks osutus kruiisifirma Celebrity.

Kruiis broneeri võimalikult varakult, et saaksid lisaks marsruudile valida meelepärase laeva ja kajuti. Pole mõtet oodata viimase hetke pakkumist nagu pakettreisidega tihti tavaks. Vähem kui kuus kuud ette planeerides on kruiisivalik üsna kesine.
Kui rahasumma natukenegi loeb ja sihtkohtki pole päris ükskõik, jälgi pakkumisi. Jälgi pidevalt. Eriti heaks boonuseks on sobivad algus- ja lõppsadamad ning kruiisi hinnas sisalduv joogipakett. Viimase kohta võib ju väita, et ega sinna jooma minda. Ei minda, jah, aga klassikaline joogipakett tähendab ka tasuta täismahlu, kohvijooke ja kümneid kokteile nii alkoholiga kui ka ilma.
Kusjuures kajuti valimine on tõesti põnev. Uurid põhjalikult laevaplaani, kas on tegu päikesetõusu või loojangupoolse küljega, kas maa võiks aknast-rõdult paista, kui kaugel liftidest ja söögikohtadest. Olen skeptiline, kui keegi väidab, et hotell polegi tähtis; sihtkoht on põhiline. Laevas on kajut väga tähtis. Käige kruiisil ära ja olete sama meelt.

Miks just Aasia?

Kõik sai alguse juubelist. Otsisin selleks puhuks midagi erilist ja leidsin Araabia kruiisi Omaani ja Araabia Ühendemiraatidesse. Esimene kruiis oli Royal Caribbeaniga ja andis kruiisipisiku. Aasta hiljem oli selge, et tuleb taas kruiisile minna. Aga kuhu seekord?

Valikusse jäi Celebrity Cruises, mis meeldivalt väiksemate laevadega. Seega väga personaalne ja liigse särata; toitlustamine parimal tasemel.
Aasiaga mul varasem kokkupuude puudus. Tai polnud mu unistuste puhkusekohtade hulgas, aga Vietnam on viimasel ajal olnud nii kuum teema, et vaataksin ära küll.
Singapuri kohta hakkasin ka alles enne ärasõitu lugema. Tundus olevat nii põnev linnriik omade veidrate seaduste ning maksimaalse turvalisuse ja puhtusega, mida Aasias ette kujutada võib.
Meie jätsime Singapuri avastamise reisi lõppu nagu kirsiks tordil. Kruiisi eelõhtul tegime vaid põgusa tuuri hotelli lähedal.

Singapur – Tai – Vietnam

Ideaalne algus: Singapuri kruiisisadam asub kesklinnas. Kui soovi, mine kas või jalgsi kohale.

Singapuri uus kruiisisadam on kohe kesklinnas – soovi korral mine kas kohaliku bussiga või lausa jalgsi. Võrdluseks meie peatuspaigaks olnud Bangkoki sadam, mis asus hiiglasliku kaubasadama osas, mille põhilised vaatamisväärsused olid kraanad ja kaubakonteinerid.

Kruiis algas merepäevaga ja see sobis hästi. Kõik maitsemeeled said oma osa, kõik mõnusad lounge’id ja muud istumis- ja muusikanautimiskohad said üle vaadatud. Omajagu aega võttis kliimaga harjumine – troopiline niiskus ja 33 soojakraadi! Lisaks selgus, et ekvaatorilähedane jaanuaripäike küpsetab merel ka läbi pilvede ja riiete.

Nii käib maaleminek, kui piisavalt suurt sadamat ei ole.

Esimene peatus oli Tai saar Koh Samui. Kuna seal suurt kruiisisadamat pole, toimus maaleminek päästeparvedega ja mõned kohalikud alusedki olid abiks, et 80% laeva 2100 turistist sujuvalt saarele saaks.

Troopiline Samui ehk Kookosesaar on riigi idarannikust 80 km kaugusel ja Bangkokist 560 km kaugusel asuv suuruselt kolmas Tai saar (saare pikkus 25 km ja laius 21 km). Saart iseloomustavad lopsaka džungliga kaetud künkad, imelised liivarannad ja muidugi kookospalmid.
Laevalt organiseeritud transfeeriga sõitsime neljaks tunniks väikesele rannale, kus nautisime lihtsalt olemist. Tunnine massaaž otse veepiiril oli ka igati meeldiv.

Kruiisi ajal juhtus olema Vietnami uus aasta, Vietnami üks olulisemaid pühasid. Samas kõrval Tais seda eriti ei tähistata, neil on oma uusaasta aprillis.

Kohvipaus. Celebrity kruiiside üheks plussiks on head maitsed.

Celebrity meeskonna kiituseks olgu öeldud, et organiseeritus ja pisiasjade tähelepanu tegi mu meele väga rõõmsaks. Näiteks tekkis laevale tagasisaamiseks hiiglaslik paadijärjekord ja tundus, et paljude tervis ei pea vastu tuuletus kuumuses ja lauspäikeses. Lahendus saabus minutitega: jagati suuri päikesevarje, jäärätikuid, vett. Paljud hakkasid üksteist pildistama ja kõik oli kuidagi lahe. 15 minutit ootamist ja 15 minutit paadisõitu ning olimegi taas laeva jahedates ruumides.
Mõned päevad hiljem liftis küsis üks härra kelmikalt: „Kas mäletate, et tegime pilte?“ Olime segaduses ja siis meenus, et Koh Samui kail seisis tema meie järel ja varjudega ootamise pilt ongi tema tehtud.

Järgmised kaks päeva olime Bangkokis. Valisime budistlike templite ja ühe 100aastase turu külastuse.
Mitmed kruiisitajad kasutasid võimalust paariks päevaks maale jääda ja naasid laevale alles Vietnamis. Kahepäevase tuuri koos ööbimisega saad osta laevalt. Võid ka ise omal käel edasi liikuda.

Järgnes merepäev ja 1. veebruari hommikul ärkasime juba Vietnamis Vietnamis Ho Chi Minhi (endise nimega Saigon) sadamas.
See on hiiglaslik 8 miljoni elanikuga linn, kus on palju Prantsuse koloniaalaja hõngu ja suurlinnale kohaselt tohutud liiklusummikud. Vietnamis tahtsime kindlasti Mekongi jõele ligi pääseda, kuigi bussisõit sinna kestis umbes kolm tundi.

Mekongi delta.

Mekong, üks maailma suurimaid jõgesid, saab alguse Tiibetist ja voolab enne Vietnami jõudmist läbi Hiina, Myanmari, Tai, Laose ja Kambodža, kuni suubub Lõuna-Hiina merre. Jõgi on üle 4500 km pikk ja hiigelsuur delta võtab enda alla pea kogu Vietnami lõunaosa.

Ega sellise päevatuuriga kaugele jõua, ent tunnise Mekongi paadiretkega sai mingi tunde kätte küll ja kohalike elust olust ka esmase pildi. Vahepeatustes käisime kookosekommide valmistamist uudistamas, näidati mesilaste pidamist, kuulasime kohalike tüdrukute laulu. Vietnami rahvariided (áo dài) on kenad, koosnedes laiadest pükstest, mille peal tuunika moodi küljelõhikutega kleit. Värvid on valitud vanuse ja sotsiaalse kuuluvuse järgi.
Järgmine peatus Vietnamis oli Nha Trang. Maaleminek toimus taas päästeparvedega. Seekord kohalikke paadimehi ei usaldatud ja kõik soovijad topiti kruiisilaeva enda parvedesse.

Kogesime troopilist sooja vihma ja läbi bussiakna imelist liivaranda, mis ligi 100 km ulatuses turiste rõõmustab. Turistide nimel Vietnamis pingutatakse. vihmakeebid jagati välja koos veepudelitega. Päevi näinud moega jõepaadis olid pinkidel tuliuued päästevestid, vist samal päeval alles tehasest saabunud.
Rollerid ja Vietnam on peaaegu sünonüümid. Neid oli enneolematu hulk, keepides kenad neiud, imikud süles… Aga rollereid p e a b märkama, sest liiklus on nende päralt ja jalakäija on eikeegi.
Äärmiselt kaunist ja peent siiditikkimise kunsti käisime uudistamas, hinnalist käsitööd sai uskumatult odavalt kaasa osta.

Paari põgusa kruiisipäevaga sai Lõuna-Vietnamist aimu küll. Riigi põhja- ja keskosa on jällegi hoopis teistsugused ja vajaks avastamist pigem matkavormis. Igal juhul broneeris minu reisikaaslane sügiseks pikema seiklusmatka just sinna.

Klaasike külma vahuveini Singapuri vaate taustal.

Tagasiteel veel üks merepäev ning juba terendas Singapuri panoraam ja südaöine kokteil Singapur Sling laeva baaris. Singapuri sadamas oli võimalus veel ööpäev laevas veeta. Kuigi päeval me linna ei jõudnud (bassein, päike ja Prosecco ei lubanud), kuid hilisõhtul osalesime laevast organiseeritud öisel loomapargi safaril.

Singapuri botaanikaaed.

Edasi avastasime Singapuri juba omal käel. Hotellidest ei tasu säästuhindasid otsida, ent hea vaatega viietärnihotell väärib investeeringut.
Gardens by the Bay, botaanikaaed, Singapore Flyer, Fountain of Wealth, kuulus Marina Bay Sandsi hotell, Hiinalinn, Little India, kesklinna pargid… Mulle suurlinnad muidu ei istu, aga need „kõige-kõige“ vaatamisväärsused asetavad Singapuri tähtsale kohale reisimeenutuses ja kutsuvad tagasi.

Finnairi mugava otselennuga olime 12 tundi hiljem +35°C kuumast juba kodus –15°C käes.

Fotod: Eret Pappel

Kommentaarid: