Jõekruiisile? Otse loomulikult!

21.03.2019
Kristi Kukk, Cruisecentre’i juht

Jõekruiis on uue aja seiklus, kus näed imelisi uusi sihtkohti hoopis teise nurga alt, kui see muidu oleks võimalik. Lisaks saad nautida muretut kulgemist, sest selle eest, et su kõht ja meel oleksid elamustest pungil, on hoolitsetud. Toome seitse põhjust, miks juba täna asjad pakkida ja seilama siirduda!

1. Pingevaba kogemus. Jõekruiis on tõesti üks parimaid võimalusi külastada maailma ilusamaid kohti. Lähete laeva, pakite kohvri ühe korra lahti ja muudkui seilate ühest sihtkohast teise. Lisaks on jõekruiisid tavaliselt vähem formaalsed (riietuse poolest) kui mõni luksuslik ookeanikruiis.

2. Parim viis avastada. Väikestel jõelaevadel on tavaliselt võimalik randuda täpselt linna südames: paljud maailma tähtsad linnad asuvad jõe ääres. Otse laevast saad kõndida vaatamisväärsuste juurde. Vahepeal, uude sihtpunkti seilates, võid nautida lummavaid vaated aga kajutist või päikesetekilt.

3. Tõeliselt intiimne ja personaalne. Jõel seilamine ja lüüside läbimine seab piirangud laeva suurusele. Mida väiksem laev, seda intiimsem on õhustik laevas. Enamik jõelaevu mahutab 150–200 reisijat, mõned veelgi vähem. Selline õhustik liidab ka kruiisil viibijaid. Tavarestoranis saab enamasti vabalt istuda ehk laudu ei reserveerita. Teenindav personal jätab kiiresti meelde inimeste eelistused. Laeval ristub sinu tee kapteni omaga korduvalt – tekib mõnus kodune tunne. Kaptenisild on reisijatel käe-jala juures – saad kontrollida, kes parajasti roolis on.

4. Palju ekskursioone on juba kruiisi hinna sees. Jõekruiisidel on tihtilugu üsna aukartust äratav valik tasuta ekskursioone. Koos kruiisidokumentidega saab reisija nende kohta info, et läbi mõelda, mida valida. Paljude laevade peal on ka jalgrattad ja pakutakse ekskursioone ratastel.

5. Luksuslik majutus. Jõelaevade kajutite mugavusele pannakse suurt rõhku. Neid saab võrrelda modernse hotellitoaga, sest seal on olemas kõik mugavused, telerist sussideni välja. Teenindus on tasemel.

6. Maitsev söök ja jook. Tasemel toitlustus on laeval enamasti koos majajookidega. Enamikul laevadel on ka vähemalt üks restoran, kus kord kruiisi jooksul saab õhtusöögi ajal nautida peakoka valikmenüüd, mis on hinna sees. Vahel kujuneb nii, et kallim alghind hõlmab pea kõike, aga odavam ei sisalda jootrahasid ega joogipakette ning kui juurde maksad, teeb see lõpuks sama välja. Uuri täpselt järele, mida kruiisi hind sisaldab.

7. Unusta merehaigus. Jõel ei ole suuri laineid, mille pärast muretseda, ning kaldad on kogu aeg näha.

Parimad jõeäärsed linnad Euroopas

Porto. Kaunis Portugali linn, mis asub Duoro jõe kaldal mäenõlval. Üks Euroopa vanimaid linnu. Duoro jõe kallastel on ka palju veiniistandusi.
Viin. Kes ei teaks Viini ja selle kauni linna tõmbenumbreid: lossid, aiad, ooper, Sachertorte jne.
Budapest. Kaks linna Buda ja Pest, mida poolitab lummav Doonau. Lisaks linnaekskursioonidele mõlemal kaldal saad õhtupimeduses nautida Budapesti vaateid ja värvide mängu parimalt kohalt ehk jõelt.
Pariis. Pariis ei jäta kedagi külmaks: croissant’id, muusikud, vana arhitektuur, romantika ja l’amour.
Amsterdam. Kanalite küllusele ei jää alla vaatamisväärsuste hulk. Amsterdamist algavad spetsiaalsed tulpide ja tuuleveskite teemalised kruiisid ning kruiisid Antwerpenisse Belgias ja Baselisse Šveitsis ning mööda Reini, Maini ja Doonau jõgesid veelgi kaugemale Euroopa südamesse. Pikim kruiis on 23päevane Amsterdami–Bukaresti kruiis, mille jooksul läbitakse kaheksa riiki.
Hamburg. Saksamaa suuruselt teine linn Elbe jõe kallastel, mis on kuulus rohkete kontsertide poolest ning mille üheks viimase aja pärliks on uus ja juba enne avamist kuulsaks saanud kontserdimaja hellitusnimega Elphi.

Kruiisinipid

Riietus. Jõekruiisidel on väga harva formaalseid, ülikonda eeldavaid õhtusööke. Kui on, siis on see reisikavas ära märgitud. Pigem on õhkkond mugav ega eelda õhtusöökide ajal uhkeid tualette.
Toitlustus. Hinna sees on kindlasti vähemalt kolm toitlustuskorda päevas. Õhtusöögi ajal toimub toitlustus katetena. Kui juhtud hiljaks jääma ja teised on juba eelroa ära söönud, ei saa eeldada, et see eraldi järele tuuakse. Info allergia või toidutalumatuse kohta tuleks korraldajale edastada juba broneerimisel.
Enamasti on hinna sees ka majajoogid ehk alkoholist näiteks kindel õlu ja vein. Alati saab soovi korral juurde osta muid jooke.
Hind. Vii ennast kurssi, mis täpselt on hinna sees, näiteks kuidas on lood jootrahaga. Prantsuse seadus ei luba jootraha küsida ja selle andmine on rangelt vabatahtlik. Kui oled saanud väga meeldiva ja professionaalse teeninduse osaliseks, on jootraha jätmine lubatud. Tehakse seda aga alles kruiisi lõpus.
Programmi juht. Igal laeval on oma kruiisiprogrammi juht, kes korraldab pea kõike. Tema tutvustab alguses, mis ja kuidas, edastab päevakohast infot ja võtab pärast kruiisi kokku.

Fotod: erakogu

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: