Nõuandeid, kuidas valida kajutit

25.02.2019
Estravel

Kruiisilaeva kajutivalik võib olla paras peamurdmine, eriti esmakordse kruiisireisijana.

Vöör või ahter?

Kui oled valinud rõduga kajuti, tasub kaaluda, kas kajut peaks paiknema laeva eesosas ehk vööris või tagaosas ehk ahtris.
Tagaosa eelis on lai ja segamatu merevaade. Seal paiknevad kajutid kipuvad olema ka suuremad ja vaiksemad, sest jäävad baaride ja basseinide melust kaugemale.
Kui aga soovid näha eesolevat vaadet, vali vöör.
Nii vööri- kui ka ahtrikajutite miinus on lainerütmis liikumine (ahtri puhul natuke vähem, vööris rohkem). Kõigil, kes kogevad merehaigust või ei taha liialt loksumist tunda, tuleks valida kajut laeva keskosasse.
Vahel võib ahtris tunda aeg-ajalt heitgaase, mistõttu on paljudel laevadel seal kinnised rõdud, mis on kallimas hinnaklassis.

Paremal või vasakul?

Kajutit valides puutud tõenäoliselt kokku terminitega port ja starboard ehk pakpoord ja tüürpoord ehk teisisõnu laeva vasak ja parem parras.
Üldjoontes ei ole vahet, kas kajut asub vasakul või paremal. Avamerel seilates on mõlemal küljel küllaltki sarnane vaade ning randudes olles võib laeva kinnitada erinevalt, ilma et ühel küljel järjepidevat eelist oleks.
Pakpoordi ja tüürpoordi valik muutub aktuaalseks aga siis, kui seilad ühe suuna kruiisil. Kui suundud põhja või läände, vali pakpoord, et näha päikeseloojangut. Päikesetõusu saad nautida aga lõunasse või itta seilates. Vastupidise vaate jaoks eelista tüürpoordi.

Ülemisel või alumisel tekil?

Kui oled esimest korda kruiisil ja või oled reisinud vaid üht tüüpi kajutis, võib olla keeruline otsustada, millisel tekil peaks kajut asuma. Toome välja tekkide kajutite eelised ja puudused.
Kõrgemate tekkide boonuseks on kindlasti vaade – mida kõrgemal, seda parem. Kõrgemad tekid sobivad ka siis, kui sulle meeldib olla melu keskmes. Suurtel kruiisilaevadel on basseinid, baarid ja muu meelelahutus koondatud kõrgemale. Seejuures peab arvestama ka täiendava müraga.
Kõrgemad tekid ei sobi neile, kes kannatavad merehaiguse all, sest kõrgemal tajud loksumist intensiivsemalt. Kõrgemaid tekke valides tuleb arvestada ka sellega, et kruiisilaeva pearestoranid ja aatrium jäävad sinu kajutist kaugemale.
Alumised tekid sobivad näiteks liikumispuudega inimestele, sest koridorides on rohkem ruumi ning pardaleminek ja lahkumine on lühem. Samuti tasuks seda valikut kaaluda neil, kes tahavad olla pearestoranile, teatrile ja aatriumile lähemal ning kes on väga vastuvõtlikud merehaigusele.

Aknaga või rõduga kajut?

Kas valida merevaatega kajut, rõduga või hoopis sisekajut? Otsustamisel tuleks mõelda oma marsruudi ja sealhulgas ka kliima peale, et kas rõduga kajut tasub üldse ära. Samuti tuleks arvesse võtta reisieelarvet.
Merevaatega kajutid ja rõduga kajutid on oma tüübilt samalaadsed: sarnane suurus ja sisekujundus, asudes ükskõik millisel tekil ja mis tahes kohas (vöör, ahter, pakpoord vms). Osadel kruiisilaevadel alumistele tekkidel siiski rõduga kajuteid ei ole.
Merevaatega kajutil on ristkülikukujuline avanev aken või ümmargune aken, mida ei saa avada.
Enamikel rõduga kajutitel on maast laeni aknad, seega on vaade garanteeritud isegi juhul, kui ilm on kehv. Rõdul asetsevad tavaliselt paari tooli ja kohvilaud.
Lõplikult taandub valik kõik siiski eelarvele ja sinu eelistustele; kas tasub broneerida rõduga kajut või osta selle raha eest hoopis spaapilet või mõni ekskursioon. Kui päevavalgus ei ole üldse oluline ja tahad säästa, tasub võib-olla hoopiski sisekajut valida.

Artikkel on kokku pandud cruisecritic.com põhjal.

Kommentaarid: