Muljeid Silversea Vahemere kruiisilt

08.11.2021
Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk

Estraveli tootjasuhete juht Kristi Kukk käis Silversea Vahemere luksuskruiisil Silver Moon´i pardal ja jagab nüüd reisimuljeid- ja pilte. Lisaks tutvustame, milline kruiisifirma Silversea üldse on ja kellele võiks Silversea kruiisid sobida.

Milline kruiisifirma on Silversea?

Eestlastele võib sõnaga kruiis ennekõike seostuda merereis Rootsi või Soome aga tegelikult on valik oluliselt mitmekesisem. Vähe sellest, et kaetud on pea kõik maailma mered ja jõed, on ka teenuse taset väga erineval tasemel valida. Täna kirjutan ühest kruiisimaailma lipulaevast. Silversea on traditsioonilist luksust hindavale reisisõbrale. Pea kolmkümmend aastat turul olnud Itaalia juurtega perefirma liitus 2020. aastal maailma ühe suurima kruiisikontserni Royal Caribbean´iga.

Silversea valikus on kaks erinevat kruiisistiili. Esimene on nii-öelda traditsiooniline luksuskruiis kogu oma võludega. Teine on ekspeditsioonikruiis, kus tavapärasest teeninduse ja taseme kvaliteedist pole grammigi alla mindud, lisaväärtuseks eksootilised seiklusrikkad planeedi kõige kaugemad kohad ja sisukam avastamise programm.

Juunis 2020 liitus Silversea laevastikuga uus ja võib öelda teedrajav Silver Origin, mis on kõige elegantsem laev, mis kunagi Galapagose saarestikus sõitnud on. Oktoobris 2020 liitus laevastikuga ka Silver Moon, mis oli senise lipulaeva Silver Muse´i edasiarendus.

Mul on olnud võimalus proovida Silversea ekspeditsiooni kruiisi Galapagose saartel. Galapagose kruiisi muljetest saad lugeda rohkem siit. Nüüd on muidugi maitse suus ja tahaks veel, ka Galapagosele, eriti arvestades, et neid kruiise teeb uus luksuslaev Origin.

Silversea Vahemere kruiis Silver Moon´i pardal

Sel suvel oli mul võimalus proovida ise ära ka traditsiooniline luksuskruiis Silver Moon´i pardal. Kruiis kestis kokku 10 ööd. See algas ja lõppes Ateenas, kruiisi marsruut sisaldas veel erinevaid kohti Vahemeres: Syros, Paros, Patmos, Rhodos, Limassol Küprosel, Heraklion Kreetal, Mykonos. Meie seltskond liitus selle kruiisiga erandkorras Rhodosel.

Kruiisilaevale pääsevad vaid inimesed, kes on rohkem kui 2 nädalat enne kruiisi täielikult vaktsineeritud. Enne laevale saamist teostatakse kõigile laevale minejatele ka covidi kiirtest. Kui on reisi alguse sadam, siis on testimise telgid sadamas. Kui vahepeatus, siis on kokkulepe kohaliku arstikabinetiga. Meie läksime laevale Rhodosel, kus oli testiks ette nähtud kindel arstikabinet. Taksojuht ootas, kuni me testi tegime ning viis meid siis sadamasse. Rhodose kruiisisadam asub linnas ja me jõudsime sadamasse enne kui testi vastus e-kirjaga postkasti tuli. Lisaks testile oli vajalik täita tervisedeklaratsioon ning muidugi mõõdetakse temperatuuri. Kui dokumentatsioon korras, saab laeva. Võib juhtuda, et saabud varem ja su sviit pole veel valmis sind vastu võtma, siis saab oodata kohvikus või basseini ääres. Kui sviit on valmis, saad kenasti sisse kolida.

Silversea laevadel on kõik sviidid

Mina reisisin sel korral Deluxe Veranda sviidis. Veranda sviite on 3 erinevat kategooriat aga nende vahe seisneb lihtsalt nende asukohas laevas. Veranda sviidi nimes tähendab, et sviidil on oma rõdu. On olemas ka Vista kategooria, kus on tavaline aken ning Panorama kategooria, kus on maast laeni aken. Infoks, aknad ei käi lahti. Panorama sviidid asuvad nii, et neid saab kombineerida Owner sviidi teiseks magamistoaks. Mida kõrgem kategooria, seda ruumikam ja ekstra lisaväärtusi pakkuv sviit on. Neid on laevas vähem ja elu on näidanud, et kui uued laevad ja marsruudid müüki tulevad, siis kõrgema kategooria sviidid müüakse kiiremini välja. Sviidid on väga maitsekad ja mugavad.

Butleri teenus

Silversea igal sviidikategoorial on butleri teenus hinnas. Butler on sinu isiklik abimees ja parem käsi reisi jooksul. Kui soovid, aitab ta lahti pakkida su kohvri (sellest soovist tuleb märku anda ja ta saab seda teha siis, kui ta on kõik enda haldusalas olevate sviitide külalised vastu võtnud). Soovitan esimesel võimalusel temaga kohtuda ja oma soovidest ning eelistustest temaga rääkida, siis sujub ülejäänud reis veelgi paremini. Tema aitab sul broneerida restoranis laua, vajadusel ekskursioonid, täidab toateeninduse tellimused, täidab minibaari ja palju muud veel. Soovi korral pakib ta ka reisi lõpus su kohvri. See on omapärane kogemus. Pakkimisel kasutatakse nippe, nagu näiteks siidipaber, millest minul seni aimu polnud.

Elu kruiisilaeval

Üldisest olukorrast tingituna on uuenduseks see, et avalikes ruumides kantakse maske (meeskond kannab kogu aeg). Maski ei pea kandma oma sviidis, restoranis süües, baaris, päikesetekil. Igal hommikul, enne kui soovid sviidist lahkuda, peab kutsuma oma butleri, kes mõõdab su temperatuuri.

Hommikusöögiks saab valida mitme võimaluse vahel. Kõige kasutatavam on La Terrazza restorani hommikusöök, mis kestab alates 7.00-st kuni 10.00-ni ning sisaldab buffeed kui ka a la carte varianti. Buffees on teenindajad, ise midagi peale oma taldriku ei katsu. Buffee ees on moodne kätepesumasin, mis on seadistatud nii nagu käsi pesema peaks. Seebivesi, tavaline vesi ja lõpuks kuivatamiseks paber. Paber ei tule enne kui oled piisavalt pesta saanud. Teine variant on restoran Atlantide, see on puhtalt a la carte ning avatud 8.00-st kuni 9.30ni. Lisaks kohvikud, kus pakutakse kergemaid suupisteid.

SPA ja fitness. Igal hommikul saab päeva alustada virgutava kõnniga fitness instruktori juhendamisel. Hommikusse kavasse kuulub ka jooga või pilates. Päeva jooksul toimuvad veel erinevad rühma- või eratunnid. Jõusaal ise on avatud kella 6.00-st kuni 20.00-ni.

Bassein asub päikesetekil, mis päeva ajal on meluga basseiniala, kus baar ja restoran kiireteks suupisteteks. Õhtul muutub see nagu imeväel restoraniks The Grill, kus saad kuumal kiviplaadil oma õhtusöögi ise küpsetada. Sviidi televiisorist kannab üks kanal 24/7 üle basseini ääres toimuvat. Sama televiisori teine kanal annab ülevaate sinu jooksvatest kulutustest. Laevale saabudes palutakse garantiiks su kontoga siduda krediitkaart, minu krediitkaardina käituv aga debit nime kandev kaart ei sobinud, vaja oli krediitkaarti.

Lõunasöögi variante jagub igale maitsele. Maitseelamusi on keeruline sõnadesse panna, seda peab ise kogema, sest lisaks toidule mängib rolli ka selle esitlus, kuidas serveeritakse ning millises atmosfääris.
– Atlantide 12.00–13.30 al la carte
– Kaiseki 12.00–14.30 on Jaapani restoran, kus õhtusöök on lisatasu eest aga lõunasöök kruiisi hinnas. Kindlasti soovitan proovida.
– La Terrazza 12.00–14.00
– The Grill 12.00–15.30 on basseini ääres sobib merepäevadel hästi, kui oled niigi koha päikesetekil sisse võtnud.

24h saab süüa omas sviidis tellides toateeninduse, rõduga kajutis saab paluda lõunasööki serveerida ka rõdule.

Õhtusöök on kruiisilaeval meelelahutus omaette. Tihti kohtutakse reisikaaslastega, kas siis kodust kaasa võetud või laeval sõlmitud uute tuttavatega, enne õhtusööki baaris. Valik alkoholi on kruiisi hinnas. Samad restoranid, kus pakutakse lõunasööki, on avatud ka õhtusöögiks. Õhtusöögi ajal on erirestoranid Kaiseki ja La Dame lisatasu eest. Kaiseki on siis nagu öeldud Jaapani restoran ja La Dame Prantsuse restoran. Õhtusöök ülejäänud restoranides on hinnas, aga kindlasti soovitatakse teha eelnevalt broneering kõigis restoranides: Atlantide, La Terrazza, Silver Note, S.A.L.T Kitchen, Hot Rocks The Grill.

Programm S.A.L.T (Sea And Land Taste)

Tahaksin eraldi välja tuua S.A.L.T experience kogemust. Hetkel ainult Silver Moon´i laeval aga tuleb ka uuele laevale (Silver Dawn). See on kruiisikulinaaria järjekordne edasiarendus eristumiseks. On kokandusklassid, on restoran ja baar, mis keskendub konkreetsele söögi- ja joogikultuurile, kus hetkel laev viibib, vastavalt marsruudile.
See on programm, mis avab külastajatele kulinaarsed kogemused ja seda kaasahaaravamalt kui ei kunagi varem.

Programmiga S.A.L.T (Sea And Land Taste) on võimalik valida neli erinevat kogemust: 

  • Esiteks restoran S.A.L.T Kitchen, kaunilt sisustatud ja teie konkreetse kruiisi jooksul külastavate maade köögist inspireeritud menüüga ja sinna juurde sobiliku veinikaardiga.
  • Teine elamus on S.A.L.T. Bar, mis pakub taas kohalikust stiilist inspireeritud kokteile aga seda molekulaarse miksoloogia abil. See pakub palju maitsemeelele lisaks ka silmale.
  • Kolmandaks on S.A.L.T ekskursiooniprogramm, mis tähendab pea rohujuure tasandil sihtkohaga tutvumist ning seda hinnatud kohalike saatel. Meie käisime ekskursiooniprogrammiga Küprosel veinimõisas ning õhtustasime Küprose restoranis. Ekskursiooni nimi oli S.A.L.T History of wine in Cypros with Florentia Kythreotou. Nagu nimest võib välja lugeda, siis oli meil oli kaasa Küprose kohalik toidu ja veini asjatundja, toidublogija ja mitme ajakirja vastutav toimetaja. Oenou Yi veinimõisas vaatasime üle, kuidas veini tehakse ja muidugi saime osaleda degusteerimisel. Valikus olid nii valged, roosad kui punased veinid, ei puudunud ka traditsiooniline dessertvein Commandaria ja Küprose naps Zivania. Veinimõis asus Omodos, mis on väga armas Küprose küla, samas pakuti ka Küprose köögi rikkalikku õhtusööki.
  • Neljandaks on S.A.L.T Lab kokanduskursus, mis toob välja osalejate sisemise MasterChefi. See oli kogemus, kus sai restoraniköögi kiirusel valmistatud roog, millest enne kuulnudki polnud. Õppeköök on väga ilus ja hästi varustatud. Kokandusklassi viib läbi tasemel kokk, koostisained on kvaliteetsed ja ette valmistatud. Meie valmistasime Kreeka sidrunikartuleid (Patatas Limonata) ja lambaliharooga nimega Kleftiko. Kui vähegi võimalik, soovitan seda kogemust proovida.

Nagu öeldud, unistama peab ja seda suurelt. See reis jääb mulle pikaks ajaks meelde ning inimesed kellega kohtusin, kauaks südamesse. Üsna tihti algab reisi õnnestumine just endast ja reisiseltskonnast. Kui sellele võrrandile lisada hästi läbimõeldud ja tasemel toode, on pea kõik olulised eeldused reisi õnnestumiseks täidetud.
Omalt poolt julgustan neid, kes päris kruiisil käinud pole, seda kindlasti proovima. Ja neile, kes kruiisinud on, aga mitte Silverseaga, siis omakorda Silversea´d proovima. Kas traditsiooniline või ekspeditisioonikruiis, see on juba teie valik.

Vaata kruiisipakkumisi Estraveli kruiisiagentuuri CruiseCentre lehelt www.kruiis.ee.

 

Kommentaarid: